Yazılım Güvenliği

Dinlaz Yazılım

Yazılım Güvenliği

website güvenliği , web site güvenlik yazılımı , web güvenliği , web site firewall

Her gün kalabalıklaşmaya devam eden dijital dünya, kullanıcılar için güven problemleri yaşatmaya devam ediyor. Kurumsal web sitelerinden sosyal medya hesaplarına, e- ticaret sitelerinden bloglara kadar yaşanan güvenlik problemleri herkeste kuşku yaratıyor. Peki dijital dünyanın en kalabalık gruplarından biri olan web sitelerin güvenliği için neler yapılabilir? Gelin biraz da buna bakalım;


- Güvenli Hosting


Web sitenizin bulunduğu sunucu, güvenlik duvarınızın sağlamlığı açısından oldukça önemlidir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, bir sunucuda birden çok site barındırmamanız. Çünkü aynı sunucunun paylaşıldığı sitede yaşanan herhangi bir güvenlik probleminden, siber saldırıdan sitenizin de etkilenme ihtimali oldukça yüksektir.


Her ne kadar maliyet açısından cezbedici gelse de bu fikrinizden vazgeçmelisiniz.


- SSL


Günümüzde her web sitesinin sahip olması gereken bir güvenlik sertifikası olan SSL, genel güvenlik için oldukça önemlidir. Özellikle e-ticaret siteleri için kaçınılmaz olan SSL, arama çubuklarında kapalı ve yeşil kilit işareti ile görünmektedir. Bu sertifikaya sahip olan web sitelerinde ‘http’ uzantısı ‘https’ olarak görünürken, sahip olmayan web siteleri Chrome tarafından arama çubuğunda ‘güvenli değil’ yazısı ile birlikte açılmaktadır.


Google algoritmaları SEO sıralamalarını gerçekleştirirken de SSL sertifikası da önemli kriterlerden biri olarak kabul edilmektedir.


- Yazılım


Hazır yazılım web sitelerinin gün geçtikçe arttığı dijital dünyada özel yazılımlar daha da önemli hale geldi. Birçok firma sahibinin ucuz ve çabuk olması sebebiyle tercih ettiği web siteleri büyük güvenlik açıkları oluşturmaktadır.


Özel yazılımlar, daha detaylı ve titiz bir çalışma sürecine sahip olması sebebiyle güvenlik açıklarını düzeltebilir, gerektiği takdirde de güncellemelerle güvenlik duvarınızı sağlamlaştırırlar.


- CMS Ayarları


Content Management System, Türkçe’ye çevirilen haliyle ‘İçerik Yönetim Sistemi’, herhangi bir kod bilgisi gerektirmeyen ve site içeriklerinin yönetimini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem için varsayılan değerlerinizi değiştirerek, sitenizi örümcek saldırılarından kurtarma ihtimaliniz vardır.


- Güçlü Şifreler


Web sitenizin admin girişinde kolay tahmin edilemeyen güçlü ve zorlayıcı şifreler oluşturmalısınız. Tahmini zor, karmaşık ve uzun şifreler (8-10 karakter) kullanılması dışarıdan girişleri engelleyebilme açısından önemlidir. Mümkün oldukça sitenizin içeriği, ismi ve sizinle ilişkilendirilebilecek kelimelerden ve sayılardan uzak durmalısınız.


- Yedekleme


Her ihtimali göz önünde bulundurarak dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın. Devamlı olarak kullandığınız sunucu yedeklemesi sizin içeriklerinizi kurtarırken, sitenin karmaşık kurulum bilgilerine karışmayacaktır.


Bir yedekleme eklentisi kullanarak bu işlemi otomatikleştirir ve sitenizin sık olarak kaydedilmiş kopyalarını sizden daha uzak ve daha güvenli bir noktada saklayabilirsiniz.